10% tijd ontdekken: waar passie en doel samenkomen

Hoe Baseflow me de kans gaf om bij School's Cool terecht te komen

Een speeltuin voor passie

Baseflow'ers krijgen 10% van hun tijd om zich te verdiepen in alles wat hun hartje begeert. Deze tijd wordt gebruikt om te sleutelen aan algoritmes voor wolkendetectie, onbekende culinaire gebieden te verkennen, door de natuur te struinen of te zweten in de sportschool.

Tijdens mijn tijd bij Baseflow heb ik veel verschillende projecten opgestart, waarvan de meeste het daglicht nooit hebben gezien. Ik heb mijn lock picking vaardigheden aangescherpt, tijd besteed aan een Flutter app voor mede veganisten, ben echt in Advent of Code geraakt, en meer recentelijk ben ik begonnen aan mijn pentesting reis via Hack the Box. In deze blog wil ik je echter vertellen over het 10% project dat me van allemaal de meeste voldoening geeft.

De trekker

Sinds het begin van mijn carrière probeer ik mijn plaats in de maatschappij te vinden. Ik wil mijn geeky kant genoeg inhoud geven om op te kauwen, terwijl ik ook luister naar mijn drang om goed te doen. Door bij Baseflow te werken, komt mijn geeky kant aan bod. Samen met experts werk ik aan software van hoge kwaliteit die gebruikt wordt door mensen over de hele wereld. En binnen het bedrijf zijn er veel manieren waarop ik 'goed kan doen'. Zo gaan mijn collega's en ik één keer per maand Trashpacken op vrijdagnamiddag.

Toch wilde ik meer doen. Terugkerend naar januari van dit jaar, vond ik mezelf op een conferentie voor scholen: de Nationale Onderwijstentoonstelling. Waarom? Nou, in een vorig leven gaf ik wiskunde op een middelbare school, en het lijkt erop dat de leraar in mij gewoon weigert met pensioen te gaan. Hoe dan ook, een deel van de reden dat ik daar was, was om Eric van 't Zelfde te ontmoeten. Ik kende hem van het Nederlandse tv-programma Dream School. In het programma inspireren hij en Lucia Rijker samen met bekende Nederlanders een groep schoolverlaters om zichzelf te ontwikkelen en te werken aan een toekomst met ambitie.

Ontmoeting met Eric

De lezing van Eric stond gepland aan het einde van de dag. Hij nam ons mee door zijn ervaringen als directeur van verschillende scholen. Met zijn pragmatische manier van denken (die hem af en toe in de problemen bracht), veranderde hij de slechtste scholen binnen een paar jaar in de beste. Tijdens het hele verhaal wist hij het verhaal grappig en onderhoudend te houden, terwijl hij tegelijkertijd de vreselijke dingen die hij in deze functie meemaakte niet uit de weg ging.

Als je Nederlands kunt lezen, raad ik je ten zeerste aan dit artikel te lezen, waarin Eric kort ingaat op een aantal van zijn ervaringen. Tijdens het hele gesprek had ik ontzag. Deze persoon heeft voor zoveel mensen het verschil gemaakt! Op weg naar huis in de trein kon ik er niet over ophouden. Ik voelde me geïnspireerd en wilde zelf actie ondernemen. Ik zocht online naar vrijwilligerswerk in Enschede en vond veel mogelijkheden. Ik besloot te beginnen met iets waar ik bekend mee was uit mijn onderwijsjaren; tieners helpen. Ik was zo enthousiast dat ik me al had aangemeld voordat ik thuis was.

School is cool

En zo kwam ik terecht bij School's Cool. Deze organisatie koppelt vrijwilligers aan basisschoolleerlingen die op het punt staan om naar de middelbare school te gaan. Deze leerlingen kunnen om allerlei redenen wel wat extra hulp gebruiken bij de overgang.

Mentors helpen hun mentee met alles behalve het eigenlijke schoolwerk. Dit kan zijn het maken van een rooster, uitzoeken wat ze wel en niet leuk vinden in het leven, zich openstellen en praten over gevoelens, of gewoon even afstand nemen van de situatie thuis. School's Cool is actief in verschillende delen van Nederland, waaronder Enschede. Na aanmelding werd ik gekoppeld aan een student. We spreken wekelijks af na schooltijd. Ik gebruik mijn 10% tijd bij Baseflow om naar hem toe te fietsen, wat rond te hangen en terug te fietsen. In het begin vond ik het eerlijk gezegd een beetje eng, omdat ik een verantwoordelijkheid voelde die ik nog niet eerder had ervaren.

Nadat ik mijn mentee een paar keer had ontmoet, hadden we echter een geweldige klik. We pasten goed bij elkaar en vonden het leuk om over veel dingen uit te wijden. Zijn familie was erg gastvrij en al snel voelde ik me meer dan alleen een mentor. We brachten enkele weken door met leren programmeren, tot het punt waarop hij zijn eigen website bouwde met HTML en CSS. We hebben ons ook verdiept in de algoritmen van de Rubik's Cube, het tegen elkaar opgenomen op het schaakbord, gepraat over de vraag of dinosaurussen door een meteoriet gedood kunnen zijn en gevoetbald in de regen. Je had de gezichten van mijn collega's moeten zien toen ik halverwege de dag drijfnat en zweterig terugkwam op kantoor.

School's Cool Twente's ambassadeur Wout Brama strijdt voor gelijke kansen.

Geleerde lessen

Deze ervaring heeft me een gevoel van doelgerichtheid en voldoening gegeven, en doet dat nog steeds. Ik heb veel geleerd over verantwoordelijkheid, grenzen stellen en mentorschap. En dat alles met heel veel plezier.

Ben je ook op zoek naar een manier om goed te doen? Probeer vrijwilligerswerk! Zo draag je bij aan de maatschappij en doe je vaardigheden op die van onschatbare waarde zijn. Als je ook mentor wilt worden van School's Cool, neem dan contact met me op of kijk op https://www.schoolscool.nl/ voor meer informatie.